[...] Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders—An Overview”) wskazuje, iż dieta wykorzystująca określone okno żywieniowe i bazująca na przedłużonym poście (np. 6 h okno żywieniowe + 18 h post) sprzyja redukcji stanu zapalnego. Korzyści ze [...]
[...] YouTube – nie wymaga żadnych inwestycji. Dlatego właśnie w Internecie większość ludzi powiela mity o szczepionkach, witaminie C, witaminie B17, nowotworach, treningu czy dietach. Przyjrzyjmy się mitom i twierdzeniom zawartym w przedmiotowym filmie. „Wiedza” w nim zawarta z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] C może być sposobem leczenia zaburzeń metabolicznych. A to bardzo ważna informacja dla osób, które chcą się odchudzać lub cierpią z powodu zespołu metabolicznego. Czy dieta może być w stanie odwrócić zmiany zachodzące w cukrzycy typu II? 11 osób z cukrzycą typu II w wieku około 50 lat, BMI 3, badano przed, w trakcie i po 8 tygodniach diety [...]
[...] wśród naukowców. Czy jest się czego obawiać? Jak wygląda obecnie nasza wiedza na temat diety keto? W tym krótkim artykule podsumuję kluczowe aspekty. Wykazano, że dieta ketogeniczna (DK) skutecznie zmniejsza masę ciała, obniża stężenie insuliny i poprawia wrażliwość na insulinę (czyli może mieć wpływ na ograniczenie ryzyka, a nawet [...]
[...] można spotkać teorie, iż najważniejszy jest nie profil lipidowy, a stan zapalny w ciele. Konsumpcja cholesterolu pokarmowego nie ma wpływu na cholesterol endogenny, a dieta w ogóle w nikły sposób wpływa na poziom cholesterolu. Redukowanie jego poziomu pozostaje najbardziej kontrowersyjnym zagadnieniem od czasów talidomidu oraz stosowania [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
Całokształt danej diety często opisuje się słowami, które pozwalają w łatwy sposób odnieść się do właściwości danego stylu żywienia. Na przykład „keto” mówi się o dietach o znikomej zawartości węglowodanów, „wege” to styl życia wykluczający spożywanie odzwierzęcych produktów spożywczych, a „IF” odnosi się do spożywania swoich jadłospisów w [...]
Sen jest jednym z najważniejszych czynników dla odnoszenia sukcesu sportowego. Niewłaściwa regeneracja sprzyja pogorszeniu wyników i odniesieniu kontuzji. Na dodatek powoduje to zaburzenia glikemii oraz zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Podsumowanie Diety wysokowęglowodanowe przyspieszają zasypianie oraz skracają czas trwania snu wolnofalowego, [...]
[...] minimalizujące poziom spożycia węglowodanów zakładają konsumpcję ich w wysokości do 50 g dziennie lub maksymalnie 10% kalorii z całej diety; zgodnie z obecnym stanem wiedzy dieta ketogeniczna nie wydaje się być lepsza od diet z wyższą zawartością węglowodanów. Diety wysokobiałkowe: Osobami, które w największym stopniu mogą skorzystać na [...]
[...] kilka kg mięśni. Niemniej dla osoby mającej 30% tkanki tłuszczowej nie jest to imponująca zmiana. Dlatego tak często powtarzam, iż kluczem do redukcji nie jest trening, ale dieta. Z drugiej strony regularne pokonywanie 9 tys. kroków dziennie jest dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody z pozbywaniem się tkanki tłuszczowej. Efekty byłyby znacznie [...]
[...] wiążą wysokie stężenie insuliny na czczo z nowotworami (dotyczy to zarówno osób otyłych, jak i o normalnym składzie ciała). Rozwiązaniem problemu stężenia insuliny może być dieta, w której unika się produktów wysokoprzetworzonych, zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie [...]
[...] g, nierównomierny rozkład protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24-godzinna synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej [...]
[...] jednostkami, które na własną rękę i z różnorakich źródeł czerpią wiedzę o nielegalnym wspomaganiu. Dobitnie pokazują to artykuły, w których np. lekarze twierdzą, iż dieta wysokobiałkowa ma negatywny wpływ na nerki albo że stosowane w umiarkowanych dawkach nandrolon (300-800 mg tygodniowo) i testosteron niszczą nerki. W tym przypadku [...]
[...] niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> 37% dziennego poboru energii) zmniejsza wrażliwość na insulinę niezależnie od rodzaju kwasów tłuszczowych w diecie [...]
[...] jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin magazynowanych w zarodku [...]
Natalio… Ile masz lat i skąd pochodzisz? Mam 18 lat. Pochodzę i mieszkam w Polkowicach w województwie dolnośląskim. W takim razie niedługo czeka Cię matura. Jakie są dalsze plany? Obecnie chodzę do technikum logistycznego w Chocianowie. Po zdaniu matury mam zamiar wyjechać na studia do Wrocławia. Długo już trenujesz? Trenuję siłowo od 1,5 [...]